Vermeden ingrediënten

Er zijn een aantal ingrediënten die we bewust hebben vermeden in de zonnebrand. Ingrediënten die je huid afsluiten, uitdrogen of niks toevoegen. 

Siliconen en waxes

Het nadeel van siliconen en waxes is dat ze op je huid liggen, en dus je huid niet voeden. Dit heeft een aantal nadelen. Zo kunnen ze de huid verstoppen, waardoor je eerder acne en onzuiverheden kan krijgen. Ook kan je siliconen en waxes alleen met sterke sulfaten (reinigers) van je huid afkrijgen, deze sterke sulfaten drogen je huid uit. 

Minerale Oliën

Minerale olie is een bijproduct bij de winning van aardolie, ook wel petroleum genoemd. Minerale oliën hebben hetzelfde effect op de huid als siliconen. Deze ingrediënten liggen als een laagje op je huid dat alleen te verwijderen is met sterke sulfaten (reinigers).

Parabenen 

Er zijn verschillende onderzoeken naar het effect van parabenen op ons lichaam. Een aantal van deze onderzoeken tonen een link aan met borstkanker en parabenen. Aangezien er enorm veel parabenen zijn is dit lastig te onderzoeken.

Kortom, het effect van parabenen op ons lichaam is niet helemaal duidelijk en is mogelijk schadelijk. Daarom kan dit ingrediënt beter worden vermeden. Dit ingrediënt zit dus daarom niet in onze zonnebrand.  

Sulfaten

Sulfaten zijn reinigers. Je hebt veel verschillende soorten sulfaten, namelijk milde en harde sulfaten. Aangezien het een reiniger is zal je dit ingrediënt sowieso niet snel terug vinden in een zonnebrand. Toch vinden we het belangrijk dit ingrediënt even te benoemen. Bij het gebruik van een normale zonnebrand (waar vaak wel siliconen, waxes of minerale oliën in zitten) is het gebruik van een wat sterker sulfaat essentieel om deze ingrediënten weer goed van je huid af te krijgen. Als je dit niet doet blijven deze ingrediënten namelijk op je huid liggen. Harde sulfaten drogen je huid uit. Ook staan harde sulfaten erom bekend dat ze snel huidirritatie veroorzaken. 

Uitdrogende Alcoholen 

Je hebt twee verschillende basisgroepen als het gaat om alcoholen namelijk alcoholen gewonnen uit vetten en uitdrogende alcoholen. De vet alcoholen hebben als functie om de huid te hydrateren, deze alcoholen zijn goed voor je huid en hoef je niet te vermijden. De uitdrogende alcoholen hebben een reinigende functie en reinigen, net zoals sulfaten, de huid té goed. Hierdoor worden de natuurlijk oliën van je huid gehaald en droogt je huid teveel uit. 

Terug naar blog